Hondenbegeleiding

Wees de leider!

Wees de leider

Leiderschap: vies woord? Neen, helemaal niet!

 

Leiderschap is niet vies, foei of ai. Meer nog, leiderschap is in veel gevallen nodig! Wat doe jij als je gaat wandelen met je hond aan de LEIband? Juist.

 

Ik las een tijdje terug een artikel van een collega die stelde dat een hond geen leider nodig heeft. En dat dit in 2021 helemaal niet meer van de orde is. Ik nodig die collega graag uit op enkele consulten.  

 

De term leiderschap heeft in de hondenwereld door polarisatie een negatieve bijklank gekregen. Dat komt uit een ver verleden waar alles dominantie was. En elke remedie was de leider zijn. Maar dan leider als dictator. Dat is niet leiden, dat is dwingen.

 

Door voortschrijdend inzicht weten we vandaag veel meer over onze hond. Wil dat zeggen dat leiderschap niet meer nodig is? Helemaal niet. We mogen niet de fout maken om de goede dingen die we weten en kennen uit het verleden zomaar overboord de gooien.

Dat is wat vandaag de dag wel aan het gebeuren is: van het ene uiterste (streng, dominant, dictatuur) naar het andere uiterste (heilige hond, betutteling, geen leiderschap).

 

Volgens mij zit de waarheid ergens in het midden. En net zoals bij mensen heeft elke hond een andere aanpak nodig. De ene heeft als wat meer leiderschap nodig dan de andere.

 

Wat is leiderschap?

Leiderschap heeft voor iedereen waarschijnlijk een andere betekenis of invullen. Dat hangt van je ervaring en beleving af.

Voor mij is leiderschap heel divers. Het is zorgen voor je hond, want dat doet een goede leider. Leiderschap is ook steun bieden aan je hond, ook dat is de taak van een goede leider.

 Leiderschap is ook lead by example, een goede leider toon hoe het moet.

Leiderschap is ook begrenzen, ook dat is de taak van een goede leider.

Het hoeft dus helemaal niet vies en slecht te zijn! Geef leiderschap een zinvolle, waardevolle betekenis! Je wint er enkel maar bij. En tussen haakjes: leiderschap kan je niet afdwingen.

 

Waar loopt het dan fout?

In begrenzing. Zo simpel is het.

Ik zie meer en meer probleemgedrag dat ontstaan is door te weinig begrenzing. Daar laten we vandaag veel steken vallen. We vervullen onze rol als leider wel als het gaat over zorgen, verzorgen en steun bieden, maar niet meer in de begrenzing.

 

Wat zou er gebeuren in onze maatschappij als er geen regels en wetten meer zouden zijn? Of er geen controle meer op gebeurt? Ik wil het niet weten.

 

Nu, terug naar onze hond. Wat gebeurt er als je je hond niet meer begrenst? Ik kan je een paar leuke voorbeelden geven:

  • Eentje die op tafel sprong en het eten uit de borden opat.
  • Mensen die niet meer durven bewegen in huis omdat de hond gromt en zal uitvallen
  • Oeverloos geblaf omdat de hond zijn zin niet krijgt
  • Behoefte doen waar hij maar wil

Natuurlijk is de volledige context belangrijk. Op enkel zinnen kan je je niet baseren om een oordeel te vellen. Dat is onmogelijk.

Hoe adviseer ik dergelijke gevallen? Door actief leiderschap te promoten!

Het heft terug in handen nemen. Jij bepaalt vanaf nu hoe alles gaat, en niet je hond. Het leuke is dat dit vaak door kleine aanpassingen al heel wat kan doen. En meestal werkt dit erg snel.

 

In enkele gevallen heb ik eerst een test gedaan om te kijken of een andere aanpak werkte. Het resultaat bleef uit. Met actief leiderschap kreeg ik na enkele dagen al berichten dat er verandering was.

Is elk probleem op te lossen met actief leiderschap? Natuurlijk niet! Er zijn nog heel wat andere mogelijkheden. Ik hoop dat door mijn ervaringen te delen mensen inzicht te doen krijgen in onze omgang met de hond.

 

Heb je zelf vragen over actief leiderschap? Stuur me een mail of bericht. Ik sta je graag te woord.