Hondenbegeleiding

Wat heeft je hond nodig?

Wat heeft je hond nodig?

Heb jij jezelf die vraag al eens gesteld? Ik heb het dan niet over de lichamelijke noden zoals voedsel en beweging, maar over de geestelijke noden. Wat denk jij wat de belangrijk is voor je hond om zich goed te voelen?

De voornaamste noden zijn wat ik noem de 3V’s: Veiligheid, Vertrouwen en Voorspelbaarheid.

Verder vullen duidelijkheid en begrenzing het rijtje aan.

De 3 V’s hebben een enorme invloed op het welzijn van je hond en zijn met elkaar verbonden.

Vaak komt probleemgedrag voort uit een verstoorde balans in deze 3 V’s.

Veiligheid

Wat is veiligheid voor een hond nu precies? Veiligheid kent vele vormen. Zo heeft je hond graag een plekje waar ie geborgen is. Een plaats waar hij kan rusten zonder gestoord te worden. Of dit nu een bench, mand of comfortabel matje is maakt niet uit. Ligt de hond daar, wordt hij ook met rust gelaten.

Ik zie het vaak als ik op huisbezoek ga. De hond voelt zich ervaart stress en gaat naar zijn mand. Op dat moment geeft de hond aan dat hij zich niet veilig voelt. Dat is voor mij het signaal om de hond compleet te negeren.

We kennen allemaal de schrijnende beelden van honden in schuurtjes en boxen. Denk jij dat zij zich veilig voelen? Hun lichaamstaal spreekt boekdelen!

Een plaats in de roedel of het gezin is ook veiligheid. In een roedel waar de hond steeds wordt aangevallen door andere honden zal hij zich niet veilig voelen. De hond moet heel de tijd op zijn hoede zijn om mogelijke aanvallen af te weren of te vluchten.

De hond moet door ieder gezinslid geaccepteerd worden. Nog maar kort geleden had ik een opdracht waarbij de hond in huis tegen alles plaste. Uiteindelijk bleek dat de man des huizes niet zo’n goede verstandhouding had met de hond. Door de band te verbeteren door onder andere wandelen en spel is dit opgelost geraakt. Hoewel de man nooit de beste vriend zal worden van de hond, is door het creëren van veiligheid binnen het gezin het probleem opgelost. Dit had niet enkel met veiligheid te maken maar ook met vertrouwen.

Vertrouwen

Dit is misschien wel het moeilijkste. Een hond gaat je niet zomaar vertrouwen. Dat moet je verdienen. Dat doe je op de eerste plaats door een band op te bouwen met je hond. Doe samen leuke dingen. Speel met je hond.

Vertrouwen krijg je ook door je hond te steunen als het nodig is. Komt hij naar je toe gelopen als ie bang is, geef hem dan ook steun! Dat kan bv. een luchtballon zijn waar hij van schrikt.

Forceer je hond niet met oefeningen zoals in de auto gaan. Lukt het niet zo goed, stop er dan even mee. Je kan beter wat meer tijd nemen dan je hond te dwingen in de auto te gaan. Dit heeft een tegengesteld effect. Hij geraakt het vertrouwen in je kwijt en zal niet meer komen als hij die enge wagen ziet staan.

Voorspelbaarheid

Een hond houdt van routine. Deze routine maakt dat een hond weet wat er gaat komen en zorgt voor een veilig gevoel. Op enkele uitzonderingen na. Het bezoek aan de dierenarts is niet voor elke hond even leuk en je mag er zeker van zijn dat hij weet hoe laat het is.

Deze routine – of voorspelbaarheid- kunnen we gebruiken in het dagelijkse leven met de hond. Als jij telkens als de hond alleen thuisblijft dezelfde handelingen doet, weet de hond dat jij weg gaat. Als je het alleen blijven goed hebt geoefend weet hij ook dat je gaat terugkomen. Die voorspelbaarheid zorgt ervoor dat je hond rustig blijft. Hij zal zich een comfortabele plek zoeken en wachten tot je terugkomt.

Voorspelbaarheid kan je ook gebruiken om bepaald ongewenst gedrag om te buigen in gewenst gedrag. Is je hond door het dolle heen als ie de bel hoort en gaat hij onstuimig opspringen tegen je bezoekers? Mits zorgvuldig opgebouwde oefening en inzet kan je de bel koppelen aan een ander leuk gebeuren. Zo kan je bij het gaan van de bel de hond aanleren om naar zijn mandje te gaan waar hij een botje krijgt. Dit is voorspelbaarheid: Bel=mand=botje. Zo klaar als een klontje.

Duidelijkheid en begrenzing

Heb je aan de 3 V’s voldaan? Wel dan ben je goed op weg. Je zorgt voor een goed gevoel bij je hond.

Daarnaast heeft je hond ook nood aan duidelijkheid. Wees consequent. Ofwel mag je hond niet op de sofa, of hij mag het wel. Ja of neen, maar nooit afwisselend wel of niet. Als jij niet duidelijk bent, hoe kan de hond dan weten wat hij mag?

Een laatste is begrenzing. Laat een hond een hond zijn en geeft hem ruimte om zich te ontwikkelen. Zoveel is zeker! Maar dat wil niet zeggen dat alles zomaar toegelaten is. Stel je grenzen. Ook dat is belangrijk.

 

Ik ken zo een hond die bij zijn baasjes op tafel sprong en het eten uit de borden ging halen. Dat is gedrag dat vermeden had kunnen worden als de hond van in het begin duidelijk begrensd werd. Het vraagt soms veel inzet en volharding, maar dat is nodig om ongewenst gedrag te vermijden.

Mag ik mijn hond dan corrigeren? Natuurlijk! Ik gebruik zelf het woord correctie niet meer zo vaak omdat dit als negatief gezien wordt. Niks van aan. Je mag je hond gerust corrigeren, zolang je maar positief blijft en dat is: niet slaan, schoppen, trekken, …  Zo schaad je het vertrouwen van je hond.

De kunst is om tijdig te begrenzen of corrigeren, dan is een milde stem vaak voldoende. Ik kom in een volgend artikel terug op straffen en belonen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de basisnoden van je hond? Laat gerust een berichtje achter! Je krijgt steeds antwoord.

 

Het kopiëren van dit artikel wordt niet op prijs gesteld, delen mag steeds.