Hondenbegeleiding

Voeding bij honden

Voeding bij honden is een heet hangijzer. Vraag op sociale media welke voeding het beste is voor je hond en er start een verhitte discussie waarbij de een de ander zijn keuze afbreekt.

Vraag geen advies op sociale media. Dat is mijn advies!

 

Voeding- en dieetleer bij mensen is ons allemaal bekend. We weten vandaag de dag vrij goed wat we dagelijks moeten innemen om gezond te blijven. Omdat we steeds meer te weten komen, worden de voedingsnormen ook regelmatig bijgeschaafd.

We kennen deze normen onder de naam ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ of ADH. Op bijna elk etiket van voedingswaren kan je die terugvinden. Niet zo gek lang geleden werd de befaamde voedingsdriehoek nog aangepast.

Voeding en gedrag

Bij honden is het net iets anders. De voedingsleer bij honden staat nog niet zo ver waardoor er ook nog veel vraagtekens zijn. Zo is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effecten van voeding op het gedrag. We kennen allemaal de klassieke allergische reacties zoals obsessief aan de poten of staartaanzet likken of bijten. In sommige gevallen werd uitvallen beschreven als allergische reactie.

Als gedragstherapeut ben ik uiteraard benieuwd hoe de wetenschap evolueert. Zo kan een aangepaste voeding een belangrijke rol spelen in gedragstherapie.

Ik vraag me dan ook af welk effect bepaalde stoffen hebben bij honden.

Hou de kerk in het midden

We moeten het belang van voeding en voedingssupplementen niet onderschatten, maar ook niet overschatten. Ik las in mijn zoektocht naar informatie een artikel dat stelde dat je met vitamine C alle problemen en ziektes krijgt opgelost. Dat lijkt me sterk. Ik ben geen specialist ter zake en ik ben ervan overtuigd dat vitamine C noodzakelijk is, maar het is volgens mijn bescheiden mening niet zaligmakend. We zouden in dat geval allemaal volop vitamine C slikken.

De waarheid zal ergens in het midden liggen, niet?

Hoe weet ik of ik goed bezig ben?

Mijn slagzin is nog steeds: kijk naar je hond en trek je conclusie.

Is je hond in topvorm en heeft hij/zij geen last van de typische allergische reactie zoals overmatig likken aan de poten? Dan is de kans groot dat je een goeie receptuur hebt voor jouw hond en moet je geen actie ondernemen. Niemand houd je tegen om een bloedstaal te laten nemen en een analyse te laten doen. Meten is weten!

 

Zie je dat je hond loom wordt, meer begint te likken, episodes1 heeft of hyper is? Dan kan voeding een deel of hét probleem zijn. Daarnaast kunnen veranderingen in de vacht ook wijzen op een bepaald tekort.

 

Je kan het verslag van de bloedanalyse onder de loep laten nemen door een orthomoleculair therapeut. Zij zijn gespecialiseerd in de biochemische processen, de effecten van onder andere vitaminen, vetzuren en probiotica op het lichaam.  Aan de hand van het bloedbeeld, de klachten en voeding gaan zij op zoek naar een mogelijke oorzaken. Soms is een aangepaste voeding of een bijkomend supplement nodig.

 
 

Opgelet voor oplichters!

Voeding voor honden is big business. Baasjes spenderen aardig wat geld aan voeding en supplementen. Dat trekt ook mensen aan die geld ruiken. Hun voedingsadvies is weinig waardevol. Let ervoor op. Voelt het niet goed? Blijf er dan maar weg.

Dus, wat kiezen we?

Dat is je eigen keuze! Er zijn brokken, KVV, BARF. Noem het en het bestaat. Ik ken mensen die elke dag koken voor hun hond. Evengoed ken ik mensen die hun voeding uit de supermarkt halen. Niet iedereen heeft de tijd om te koken voor hun hond of de financiële middelen om dure voeding te betalen.

Als je voor het eerst een pup in huis haalt, volg je vaak het advies van de fokker. Heb je al enkele honden gehad bouw je verder op je ervaring of gewoonte.

Kleine kanttekening

Ik heb gesproken met een specialist ter zake en die heeft me verteld dat de grote merken (je kent ze wel) op zich geen slechte voeding hebben. Het noodzakelijke zit erin. Maar -en nu komt het- het probleem zit in de vertering. Het is gekend dat sommige rassen minder gebaat zijn bij brokken.

Uiteraard is de samenstelling niet zo uitgebreid als andere. Nogmaals, dat is mij verteld. Don’t shoot me! Ik heb helemaal geen aandelen bij een of ander groot merk.

We moeten ook eerlijk zijn: er zijn kleine merken waarbij de samenstelling zo uitgebreid en gebalanceerd is dat je er zeker van mag zijn dat je goed zit.

 

 

 

 
 

Ik neem de proef op de som

Omdat een van mijn honden -James-loom en futloos is, heb ik een bloedanalyse laten doen. Volgens de dierenarts is hij klinisch in orde.

De orthomoleculaire therapeut merkt een heel erg lage B12 en zink-waarde op. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor deze tekorten. Door te veranderen van voeding gaan we kijken wat het effect is. Ik hou jullie op de hoogte!

*1 Ik heb een hond gehad met episodes die veroorzaakt werden door een tekort aan magnesium. Door een supplement toe te dienen werd dit tekort weggewerkt. De oorzaak van het tekort is nooit aangetoond.