Hondenbegeleiding

Help! Mijn hond rijdt!

Help! Mijn hond rijdt!

Je krijgt belangrijk bezoek over de vloer. Heel de dag druk in de weer geweest om het huis netjes te krijgen.

Eindelijk is het zover en is het bezoek er. Na de begroeting gaan jullie zitten in het salon en dan gebeurt het. Je hond besnuffelt het bezoek en begint te rijden op het been van je bezoek. Gênanter kan haast niet!

Je schaamt je dood! In je achterhoofd neem je het besluit om er eindelijk iets aan te doen.

Rijden, normaal of niet?

Stel die vraag op sociale media en je krijgt waarschijnlijk 100 verschillende antwoorden.

Volgens de een moet je dringend naar de dierenarts want er is iets grondig mis met je hond, de ander pleit voor castratie en nog iemand geeft de raad om iets te doen aan die dominantie.

Rijden behoort tot het normale gedragsrepertoire van de hond en is per definitie niet abnormaal. Als de frequentie of intensiteit hoog is mag je het wel als abnormaal klasseren en moet je actie ondernemen.

Klopt dat wel?

Bij probleemgedrag is het in de eerste plaats belangrijk om de volledige context te kennen. Zonder een juiste kadering ben je niets. Zo is dat ook bij rijden het geval. Als we de context niet kennen lopen we het gevaar niet het juiste advies te geven.

Waarom rijdt mijn hond?

Er zijn enkele zaken die de oorzaak van het rijden kunnen zijn. Pin je hier niet op vast. Er zijn nog oorzaken of een combinatie van verschillende factoren:

  • Stress of opwinding. Dit is oorzaak nummer 1 volgens mijn inzicht. Het rijden is een coping mechanisme om dit te kanaliseren. Neem de stress of opwinding weg en het rijden zal stoppen.
  • Bij puppy’s onderling is dit meestal spelgedrag. Het is een manier om de sociale interactie te leren.
  • Hormonaal: Als er loopse teefjes op de proppen komen is rijden een gevolg van hormonale interactie.
  • Sommige bronnen noemen aangeleerd gedrag als oorzaak, hoewel ikzelf nog geen ervaring heb met rijden als aangeleerd gedrag.
  • Sociale provocatie zou ook een mogelijkheid zijn. Dit is enkel bij honden onderling. Het is een soort ‘pesten’ of ‘testen’ hoever je hond kan gaan bij een andere hond.
  • Er kan een medische oorzaak zijn. Ik denk daarbij aan bv. de ziekte van Addison.

Wat mag je zeker NIET doen?

Zomaar aannemen dat je hond dominant is. Ik krijg de kriebels als ik die uitspraak hoor. Het tegendeel is waar. Dikwijls is je hond heel erg onzeker en is rijden een coping mechanisme om met de stress om te gaan.

Tot mijn verbazing heb ik een advies gelezen dat je in geval van rijden je hond op de grond moet drukken en op de grond houden tot hij rustig wordt. NEVER EVER DO THAT!!!

Je hond laten castreren. Slechts zelden hebben gedragsproblemen een hormonale oorzaak. Castratie zal het rijgedrag niet stoppen. DOE HET NIET! Voor wie niet overtuigd is, kan je op deze link informatie over castratie vinden:

https://healthyandhappydog.com/behavioral-effects-of-neuter/?fbclid=IwAR3lwJwMCv_Z8Ou-oIUNa21728PatpObjH88d8PajUzJ5pXslP3Iybo4MPs

 

Helaas kom ik nog steeds websites tegen waar men het castreren promoot om gedragsproblemen op te lossen. Dit komt verder uit het verleden. Pakweg 20 jaar geleden was dominantie de oorzaak van al het probleemgedrag en universele de oplossing: castreren.

Ondertussen hebben we betere inzichten gekregen en weten we beter.

In conflict gaan met je hond. Je hond heeft het moeilijk. Als jij er nog een schepje bovenop doet, maak je de zaak enkel erger. Probeer te achterhalen waarom je hond rijdt. Kijk wat er aan vooraf ging. Het is nu eenmaal zo dat sommige honden gevoeliger zijn en dat kan zich uitten door rijgedrag.

Wat kan je WEL doen?

Laat de zaak even op zijn beloop. Je bent toch te laat! Enkel als het echt niet anders kan grijp je in.

Ga op zoek naar de oorzaak. Je kan pas actief het gedrag veranderen als je de oorzaak kent.

Leer wat je hond je vertelt. Leer de taal van de hond. Als jij weet wat je hond je wil vertellen ben je een heel eind verder.

Schakel professionele hulp in als het nodig is. Bespaar jezelf de frustratie! Dit komt de band met je hond niet ten goede! Professionele gedragsspecialisten gaan samen met u op zoek naar de oorzaak en zullen gepast advies formuleren.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Stuur gerust je vraag naar bart@hondenbegeleiding.Be. Ik help je graag verder.